सुम्निमा उपन्यासको परिवेशीय मिथक Sumnima Upanyasko Pariweshiya Mithak - Poudyal पौड्याल वस्ती Bindu बिन्दु (Saptagandaki Journal, 2018)
(विश्वेश्वरप्रसाद कोइराला आधुनिक नेपाली कथा जगत्को मुर्धन्य व्यक्तित्व हुन् । उनले मनोविश्लेषणात्मक उपन्यासहरुको सिर्जना गरेका छन्, जसमध्ये सुम्निमा पनि एक हो । किँराती र आर्य संस्कृतिका पात्रहरुको सिर्जना गरी त्यसमा किँराती र आर्य समाजका मिथकहरुको संयोजन गरेर उपन्यासको कथावस्तुलाई जीवन्त बनाइएको छ । यस उपन्यासको विषयवस्तुगत पृष्ठभूमि अति प्राचीनतम् हुनुका साथै किँराती जनश्रुति र मिथकलाई समायोजन गरी अतीतको धमिलो संस्करणत्मक कल्पनाको स्वैरकल्पित, प्रतीकात्मक र सङ्केतात्मक प्रस्तुतिमा अभिव्यक्ति हुन गएको स्पष्टतः देखा पर्छ । उपन्यासकारले विषयवस्तु सुरू हुनभन्दा अगाडि नै उपकथा शीर्षकमार्फत यसको कथावस्तुलाई सत्य र असत्यको तराजुमा नजोखिने एउटा यात्रा वृत्तान्त हो र यसको महइभ्व पौराणिक छ, सङ्केतमय र प्रतीकात्मक भने तापनि किँराती मिथकलाई अगाडि सारेर लेखिएकाले यस उपन्यासलाई निकै रोचक र मिथकप्रधान मान्न सकिन्छ ।) The Sapta Gandaki Journal Vol. IX, 2018 Feb. Page: 91-100