नेपालको संसदको परिचय र संसद् सदस्यको भूमिका - Devkota, Khimlal (Samsad Journal संसद जर्नल, 2026)
कार्यकारी सारांश नेपालको संघीय लोकतान्त्रिक गणतन्त्रमा संसद राज्यका तीन अंग मध्यको एक तथा लोकतान्त्रिक शासन प्रणालीको एक महत्वपूर्ण अंग हो । नेपालको संविधानले संघीय संसदलाई द्विसदनात्मक संरचनामा स्थापित गरेको छ । दुइ सदनमा प्रतिनिधि सभा र राष्ट्रिय सभा समावेश छन् । यस लेखमा नव युवा आन्दोलन पश्चात् सम्पन्न निर्वाचनमा नव निर्वाचित संसद सदस्यहरुका लागि सामान्य जानकारी दिने हिसावले नेपालको संसदको संरचना, कार्य र संसद सदस्यहरुको भूमिका सम्बन्धी संक्षेपमा परिचयात्मक ढंगले प्रस्तुत गरिएको छ । लेखले विधि निर्माण सहित सरकारको खवरदारी निगरानी अनुगमन तथा जनताको उचित प्रतिनिधित्वका रुपमा मनको आवाज वोल्ने थलोका रुपमा नीतिनिर्माण प्रक्रियामा सांसदहरुको भूमिका व्याख्या गर्दछ । साथै, संघीयता, समावेशिता र लोकतान्त्रिक उत्तरदायित्वका सन्दर्भमा संसदको प्रभावकारिता पनि सामान्य समीक्षा गरिएको छ । शब्दकुन्जी: संसद, प्रतिनिधि सभा, राष्ट्रिय सभा, सांसद, संघीयता, लोकतन्त्र, नेपाल