राणाकालीन नेपालको शिक्षाको संरचना [The structure of education in Rana Nepal] (Rainbow Journal, 2019)
राणा शासनकाललाई शिक्षाको विरोध काल भनिएतापनि त्यतिबेला शिक्षामा उल्लेखनिय विकास भएको थियो । नेपालमा विभिन्न प्रकारका शिक्षा जस्तै संस्कृत शिक्षा, नेपाली भाषा पाठशाला, व्यावसायिक शिक्षा, अंग्रेजी शिक्षा, आधार शिक्षाजस्ता पाठशालाहरु खुलेका थिए । हरेक पाठशाला को फरकफरक पाठ्यवस्तु तयार गरिएको थियो । विदेशबाट समेत शिक्षक झिकाई पठनपाठनको प्रबन्ध मिलाएको थियो । एस.एल.सी. बोर्ड देखि कलेजसम्मको स्थापना गरी ऐतिहासिक कार्य समेत राणाकालमा भएको हो । {Although the Rana rule was called the period of protest against education, there was a remarkable development in education at that time. In Nepal, various types of education such as Sanskrit education, Nepali language schools, vocational education, English education, basic education schools were opened. Different textbooks were prepared for each school. Arrangements were also made for teachers from abroad. S.L.C. Historical work has been done during the Rana period by establishing from board to college.}