विश्वेश्वरप्रसाद कोइरालाको विविध साहित्यिक आयाम तथा योगदान { Arious Literary Dimensions and Contributions of Bishweshwar Prasad Koirala} (Pragyan, 2023)
प्रस्तुत लेखमा विश्वेश्वरप्रसाद कोइरालाको विविध साहित्यिक आयामका बारेमा चर्चा गरिएको छ । विश्वेश्वरप्रसाद कोइरालाको साहित्य लेखनको परिवेश, प्रेरणा र प्रभावको अध्ययन गरी उनको विधागत प्रवृत्ति र योगदानका बारेमा प्रकाश पार्नु यस लेखको मूल उद्देश्य रहेकोले कोइरालाको साहित्य लेखनको परिवेश, प्रेरणा र प्रभाव तथा विधागत प्रवृत्ति र योगदान केके हुन्  ? भन्ने समस्यामा केन्द्रित रही अनुसन्धान कार्यलाई अगाडि बढाइएको छ । कोइरालाका मूल कृतिलाई प्राथमिक र कोइरालाका विभिन्न अन्तरबार्ता  तथा उनका विषयमा अध्ययन–अनुसन्धानलाई द्वितीय स्रोतका रूपमा लिई पुस्तकालयीय प्रक्रियाद्वारा वर्णनात्मक र विश्लेषण विधिका माध्यमबाट विश्वेश्वरप्रसाद कोइरालाको विविध साहित्यिक आयाम तथा योगदानबारे प्रकाश पार्ने प्रयास गरिएको छ ।{In this article, various literary dimensions of Bishweshwar Prasad Koirala have been discussed. The main purpose of this article is to study the environment, inspiration and influence of Bishweshwar Prasad Koirala's literary writing and shed light on his tendency of literary dimension and contribution. The research work has been carried out focusing on the problem. An attempt has been made to shed light on the various literary dimensions and contributions of Bishweshwar Prasad Koirala through descriptive and analytical methods. The researcher has been adopted the original work of Koirala as primary and various interviews of Koirala and research on him as secondary sources.}