सार्वजनिक वित्तीय व्यवस्थापन : वर्तमान अवस्था र भावी कार्यदिशा Public Financial Management: Current Status and Future Directions - मैनाली Mainali गोपीनाथ Gopinath (Nepal Public Policy Review, 2021)
राज्यले प्रभावकारी सेवा व्यवस्थापन र स्वच्छ राजस्व परिचालन एवम् जिम्मेवारीपूर्ण खर्च गर्नको निम्ति प्रभावकारी सार्वजनिक वित्तीय व्यवस्थापन महत्वपूर्ण हुन्छ । यस लेखको उद्देश्य वित्तीय व्यवस्थापनको सङ्क्षिप्त विकासक्रम र वर्तमान अवस्थाको लेखाजोखा गर्दै सार्वजनिक वित्तीय व्यवस्थापनका उद्देश्य, सार्वजनिक वित्तीय व्यवस्थापन चक्र तथा नेपालमा देखिएका प्रमुख सवाल र चुनौतीको पहिचान गर्नु र भावी दिनमा अवलम्वन गर्नैपर्ने केही नीतिगत तथा कार्यगत पक्षमा सुझावहरू पेश गर्नु हो । सार्वजनिक वित्तीय व्यवस्थापनका दश वटा चुनौतीहरूको पहिचान गर्दै सुधारका लागि वास्तविक बजेट निर्माण, योजना र खर्च संरचनाबिच तार्किक सम्बन्ध, स्वचालित वित्तीय कारोबार, सूचना समावेश गर्ने खरिद प्रणाली, एकीकृत सार्वजनिक वित्तीय सूचना व्यवस्थापन प्रणाली, सम्पूर्ण बजेट प्रलेखीकरण प्रणाली, नतिजामूलक अनुगमन र कम्प्युटर–सहकृत लेखा परीक्षण, आदि सुझावहरू पेश गरिएका छन् । Effective public financial management is important for effective service management, clean revenue mobilization, and responsible spending. The purpose of this article is to present a brief history of financial management and assessment the current situation, and to identify the purpose of public financial management, the working of public financial management cycle, the major issues and challenges in Nepal, and to suggest some policy and action plan to be adopted in coming days. Identifying some ten challenges of the current public financial management, suggestion are offered which include practices and measures for actual budget, the logical relationship between planning and expenditure structure, automated financial transactions, procurement system that captures information, integrated financial information management system, whole-of-the-budget documentation system, result-based monitoring and computer-assisted accounting.