अन्धवेग नाटकमा अभिव्यक्त सामाजिक पक्ष {Social Issues Expressed in the Drama Andhabeg} - भण्डारी Bhandari, मुकुन्द्रप्रसाद Mukundaprasad (Kaladarpan कलादर्पण, 2022)
प्रस्तुत लेख नाटककार बालकृष्ण समद्वारा लिखित अन्धवेग नाटकको सामाजिक पक्षमा आधारित भएरतयार गरिएको छ । यसमा समको सङ्क्षिप्त परिचय र नाट्य साहित्यमा उनले दिएको योगदानको चर्चा गर्दै नाट्यविधाको परिचय दिएको छ । अन्धवेग नाटकको कथासार प्रस्तुत गरी यसमा अभिव्यक्त सामाजिक पक्षको विश्लेषणगरिएको छ । यसैक्रममा नेपाली समाजको मूल्यमान्यता, धर्म, रीतिरिवाज एवम् परम्परालाई नाघेर वासनामूलकप्रेमले अन्धो बनेका कारण एउटा सुखी र सम्पन्न परिवारको तहसनहस भएको सामाजिक प्रसङ्गका आधारमा कृतिको विश्लेषण गरिएको छ । यसका निम्ति नाटकका उपकरणहरुमध्ये विषय, घटना, परिवेश, भाषाशैली आदिका माध्यमबाट सामाजिक पक्ष अभिव्यक्त हुने निष्कर्ष निकालिएको छ । साथै यिनै उपकरणका आधारमा अन्धवेगनाटकमा अभिव्यक्त भएको सामाजिक पक्षको विश्लेषण गरिएको छ ।{This research article has been written based on social issues in the drama, Andhabeg by a well-known Nepali playwright, Balkrishna Sama. The article begins with a brief introduction of the playwright and his contribution to drama as a literary genre. The article analyses the social issues based on the plot of the drama. The drama has been analysed in connection to a well to do family which is ruined due to blind love crossing the border of social norms and values, religious dogmas, customs and conventions. The elements of drama such as subject matter, events, contexts, language etc. are the basis to analyse that the drama basically deals with social issues.}