कक्षा नौमा अध्ययनरत बिद्यार्थीहरुको अनुच्छेद लेखन क्षमता - Puri, Ganesh Raj (Journal of Gurubaba, 2024)
प्रस्तुत अध्ययन सुर्खेत जिल्लाका कक्षा नौमा अध्ययन गर्ने विद्यार्थीहरूको अनुच्छेद लेखन क्षमता शीर्षकमा अध्ययनका लागि सुर्खेत जिल्लाका कक्षा नौैमा अध्ययनरत छात्रछात्राको अनुच्छेद लेखन क्षमताको अध्ययन गर्नु र सामुदायिक तथा निजी विद्यालयका विद्यार्थीका अनुच्छेद लेखन क्षमता अध्ययन गर्नु र लैङ्गिकताका आधारमा लेखन क्षमताको अध्ययन गर्ने जस्ता उद्देश्यहरूमा आधारित भएर व्याख्या गरिएको छ । प्रस्तुत अध्ययनमा सामग्री सङ्कलनका लागि प्राथमिक स्रोतका आाधारमा सुर्खेत जिल्लाका सरकारी विद्यालय कक्षा नौमा अध्ययन गर्ने छात्रछात्राको समान सहभागिता रहने गरी प्रत्येक विद्यालयबाट छात्रछात्रा ५÷५ जनाका दरले एउटा विद्यालयबाट १० जना गरी सामुदायिक र निजी विद्यालय गरर जम्मा ६० जना विद्याथीहरूलाइ नमनाका रूपमा छनाट गरिएका छ । दासा सामगीका रूपमा पवकाय, पत्रपत्रिका, लख रचना, सन्दभ पस्तक रहका छन । यस अध्ययनमा विद्यार्थीको अनुच्छेद लेखन क्षमतालाई मापन र मूल्याकङ्न गर्न उनीहरूले लेखेको अनुच्छेदलाई सहयोगी मानिएको छ । विद्यार्थीले लेखेको अनुच्छेदलाई १० पूर्णाङ्क मानेर मूल्याकङ्न गरिएको छ । सम्पूर्ण विद्यार्थीहरूको अनुच्छेद लेखन क्षमताको प्रतिशताङ्क स्थिति हदा ५० पतिशतसम्म ल्याउन विद्याथीका सङख्या ६७ जना ५० देखि ६० प्रतिशत ल्याउने २० जना, ६० देखि ७० प्रतिशत ल्याउने ६ जना, ७० देखि ८० प्रतिशत ल्याउन ८ जना विद्याथी रहका छन । यसरी ५० प्रतिशतभन्दा कम अङ्क ल्याउने बढी भएकाले सुर्खेत जिल्ला कक्षा नामा अध्ययनरत विद्याथीहरूका अनच्छद लखन क्षमताका स्थितिलाइ सन्ताषजनक रहका पाइँदैन । सामुदायिक र निजी विद्यालयका तुलनामा सामुदायिक विद्यालयका विद्यार्थीहरूले ४६ प्रतिशत र निजी विद्यालयका विद्याथील ४९ पतिशत रहकाल यी दव विद्यालयमध्य निजी विद्यालयका विद्याथी अनुच्छेद लेखन राम्रो रहेको देखिन्छ भने लैङ्गिकताका आधारमा छात्रले ४६.८ प्रतिशत र छात्राले ५१.७ प्रतिशत प्राप्त गरेका छन् । अनुच्छेद लेखनमा क्षमता कमजोर भएकालाई समय मिलाई थप अभ्यास गराउनु पर्दछ । निजी विद्यालयमा घोक्ने र कण्ठ गर्ने परिपाटी हटाई स्वतन्त्र, मौलिक र सिर्जनात्मक लेखनलाई जोड दिनु पर्दछ । विद्यार्थीहरूलाई अनुच्छेद लेखन गराउँदा सुरुमा सरल विषयवस्तुबाट जटिल विषयवस्तुमा अनुच्छेद लेखन गराउनु पर्दछ ।