बहुभाषिक कक्षामा नेपाली भाषा शिक्षण - Chand , lalit Prakash (Journal of Educational Research and Innovation, 2025)
प्रस्तुत लेख बहुभाषिक कक्षामा नेपाली भाषा शिक्षण शीर्षकमा केन्द्रित छ । यस लेखमा बहुभाषिक कक्षामा कस्ता समस्या रहेका छन् ? ती समस्याको समधान कसरी गर्न सकिन्छ ? भन्ने समस्या रहेका छन् । यिनै समस्याहरूको समधान गर्नु प्रस्तुत लेखको उद्देश्य रहेको छ । यसमा पुस्तकालयीय अध्ययन कार्यका माध्यमबाट द्वितीय स्रोतका सामग्रीहरू सङ्कलन गरी त्यसको विश्लेषण गरिएको छ । दुई वा दुईभन्दा बढी भाषाका विद्यार्थीहरू भएको कक्षालाई बहुभाषिक कक्षा भनिन्छ । यस्तो बहुभाषिक कक्षामा नेपाली भाषा शिक्षण जटिल र चुनौतिपूर्ण हुन्छ । भाषा शिक्षकले सम्बन्धित विद्यार्थीहरूका भाषिक पृष्ठभूमि, रूचि, क्षमता, मनोविज्ञानलाई बुझेर त्यसका आधारमा विद्यार्थीहरूलाई विभिन्न समूहमा वर्गीकरण गरी सोही अनुसारका शिक्षण विधि, सामग्री र पाठ्वस्तु प्रयोगका माध्यमबाट उत्प्रेरणा र सवलीकरण गरेर बहुभाषिक कक्षामा नेपाली भाषा शिक्षणलाई प्रभावकारी बनाउन सकिने प्रस्तुत लेखको निष्कर्ष रहेको छ ।