किशोरावस्थामा हुने लागु पदार्थ दुव्र्यसन, यसको कारण र नियन्त्रणका उपायहरू - Kattel, Dipak (Intellectual Journal of Academic Research, 2025)
किशोरावस्थामा हुने लागु पदार्थ दुव्र्यसन, यसको कारण र नियन्त्रणका उपायहरू सम्वन्धमा खोज, अध्ययन, अनुसन्धान, विश्लेषण गरी तयार गरिएको यस अनुसन्धानमार्फत् लागु पदार्थ दुव्र्यसन बारे तथ्य पहिल्याउने प्रयास गरिएको छ । विशेष गरी तेîथुम जिल्लामा किशोरावस्थाका बालबालिकाहरू केकस्ता लागु पदार्थ सेवन गर्दछन् ? के–के कारणबाट दुव्र्यसनका सिकार भएका छन् ? र यसबाट बच्न के–के उपायहरू अबलम्वन गर्न सकिन्छ ? भन्ने कुरा पत्ता लगाई अनुसन्धानको ढाँचामा आधारित रहेर यो शोधकार्य सम्पन्न गरिएको छ । यस अनुसन्धानमा प्राथमिक र द्वितीय दुबै स्रोतको प्रयोग गरिएको छ । यहाँ प्रश्नावली तथा अन्तर्वार्ताको साथै विभिन्न सन्दर्भ सामग्रीहरूको अध्ययन गरी तयार गरिएको छ । यस अनुसन्धानमा विशेषतः वर्णनात्मक तथा विश्लेषणात्मक पद्धतिको उपयोग गरिएको छ । विशेषतः किशोरावस्थाका बालबालिकाहरूले प्रयोग गर्ने लागु पदार्थको पहिचान, कारण र निराकरणका उपायसमेत सुझाइने हुनाले यो अनुसन्धान केही विशेष र अरूभन्दा फरक पनि रहेको छ । यो शोधपत्र तेîथुम जिल्ला निवासी तथा अन्य अभिभावकहरूलाई समेत उपयोगी हुन सक्छ । सम्बन्धित विद्यार्थी, अभिभावक, शिक्षक लगायत सरोकारवाला सबैलाई यो अनुसन्धान एक उपयोगी अध्ययन सामग्री बन्ने सम्भावना पनि उत्तिकै रहेको छ ।