नेपालको राजनीतिमा कम्युनिस्ट पार्टी र बहुमतको सरकार - सापकोटा, ढाकाराम (Humanities and Social Sciences Journal, 2022)
प्रस्तुत आलेखमा नेपालको राजनीतिमा कम्युनिष्ट पार्टी र बहुमतको सरकारसम्बन्धी विषयलाई अनुसन्धनात्मक स्वरूपमा राखिएको छ । यसका निम्ति नेपालको राजनीतिक श्रृङ्खलामा आएका कम्युनिष्ट पार्टीहरूको उल्लेख गरिएको छ । कम्युनिष्ट पार्टीको बहुमतको सरकार निर्माण भएका विविध अवस्थालाई निक्र्यौल गर्नु यस आलेखको उद्देश्य हो । यसमा कम्युनिष्ट पार्टीको बहुमतको सरकार बन्ने कारक पक्षहरू के कस्ता रहेका छन् भन्ने सन्देशलाई शोधात्मक समस्या रहेको छ । आलेखमा प्रयोग भएका सामग्रीहरू पुस्तकालयीय स्रोतबाट सङ्कलन गरिएको छ । विश्लेषणात्मक ढाँचा र एपिए शैलीको प्रयोग गरी लेखलाई सम्पन्न गरिएको छ । ऐतिहासिक घटना र तथ्यका आधारमा कम्युनिष्ट पार्टीको बुहमतको सरकार बन्ने अवस्था रहेको साथै विभाजित भएर त्यसको असर परेको निष्कर्ष प्रस्तुत आलेखबाट प्राप्त भएको छ ।