(untitled) (Damak Campus Journal, 2025)
प्रस्तुत लेख कविता शिक्षणमा शैक्षिक सामग्रीको प्रयोग अवस्थामा केन्द्रित रहेर तयार पारिएको छ । कविता शिक्षणमा प्रयोग भएका शैक्षिक सामग्रीका प्रकार, समस्याहरू र समाधानका उपायहरूमा केन्द्रित छ । परिमाणात्मक विधिमा आधारित यस लेखले उर्लाबारी नगरपालिकाका सामुदायिक माध्यमिक विद्यालयमा अध्यापन गर्ने ९ जना नेपाली भाषाका शिक्षकहरूलाई नमुनाका रूपमा लिएर तथ्याङ्क सङ्कलन गरिएको छ । यस लेखमा कविता शिक्षणमा शैक्षिक सामग्री प्रयोग अवस्था पत्ता लगाउनु, कविता शिक्षणमा शैक्षिक सामग्री प्रयोगका समस्या पत्ता लागउनु र कविता शिक्षणमा शैक्षिक सामग्री प्रयोग सम्बन्धी समस्याको समाधानका उपाय खोजी गर्ने उद्देश्यमा केन्द्रित रहेको छ । प्रस्तुत लेख कविता शिक्षणमा प्रयुक्त शैक्षिक सामग्रीको बहुआयामिक विश्लेषण प्रस्तुत गरेको छ । कविता शिक्षणमा श्रव्यदृश्य तथा स्थानीय रूपमा उपलब्ध व्यावहारिक र किफायती सामग्रीको प्रमुख प्रयोगले सिकाइ अधिक प्रभावकारी हुने निष्कर्ष तथ्याङ्क विश्लेषणले देखाएको छ ।