नेपाःगाःयाभौतिकजल स्मारक - जोशी राजनलाल (Cognition, 2019)
नेपाःगाःयाभौतिक सम्पदायाधलखय् प्राकृतिक व कृत्रिमजल स्मारकयाविशेष थाय् दु । प्राकृतिकरूपं थनयागुँच्वः, खुसि थें जाःगु सम्पदां थनया सभ्यतायातथकाय्गु ज्या याःगु दु । मेखे कृत्रिम सम्पदायारूपय् ल्यनाच्वंगु देय् धः (राजकुलो) नेपाःगालय् लःइनेगु मू स्रोत खःसाथनयाधार्मिक व सामाजिक सम्पदायारूपय् ल्यनाच्वंगु अशोकस्तूप, मरुसतः, पशुपति, गुह्यश्वरी थें जाःगु सम्पदा नं लःलिसें सम्वन्धित खनेदु । अथे हे, धार्मिक व सांस्कृतिकमहत्वंजाःगु जात्रापर्व नं अप्रत्यक्षरूपं लःलिसे सम्वन्धितजुयाच्वंगु दु । थुजाःगु महत्वंजाःगु पक्षथौं न्हिथं न्हनीगु व महत्वल्वःमनावनाच्वंगु दु । थ्व सम्पदामात्र सम्पदायाल्याखय् जक मखु नेपाःगालय् च्वंपिनिगु सभ्यतायाम्हसीका नं खः ।