'कठपुतलीको मन’ कथामा विनिर्माणवाद [Deconstructionism in the story 'Puppet's Mind'] - कृष्णप्रसाद Krishna Prasad सापकोटा Sapkota, (BMC Journal of Scientific Research, 2021)
कठपुतलीको मन इन्द्रबहादुर राईको ।।।कठपुतलीको मन कथासब्ग्रहमा सब्कलित कथा हो । यस कथालाई ज्याक डेरिडाका विनिर्माणवादका आधारमा विश्लेषण गरिएको छ । विनिर्माणवादमा रहने महŒवपूर्ण पक्षहरूमध्ये विधाभञ्जन, विधामिश्रण, द्विचरको विरोध, आलब्कारिकताको महŒव स्थापना, जग वा आधारलाई नमान्नु, लेखकलाई भन्दा पाठकलाई महŒव दिँद बहुपठन र बहुअर्थमा जोड, अन्तिम सत्य र आदर्शलाई नमान्नु, विशृब्खलित शृब्खलाजस्ता पक्षलाई आधार बनाएर कथाका विश्लेषण गरिएको छ । “कठपुतलीको मन” कथामा यस्ता पक्षहरूको भूमिका महŒवपूर्ण रूपमा आएको विनिर्माणवादी प्रवृत्तिका दृष्टिकोणले कथा महŒवपूर्ण रहेको कुराको चर्चा यसमा गरिएको छ ।