नचिनिने भएछौ’ कविताको सङ्कथन विश्लेषण [Syntax Analysis of the Poem ’Nachinine Bhayachhau’] - प्रभा Prabha मरहट्टा Marhatta कोइराला Loirala (BMC Journal of Scientific Research, 2022)
भाषाको सबैभन्दा ठुलो र आफैंमा पूर्ण एकाइ सङ्कथन हो । आफैंमा पूर्ण भएका तर जस्तोसुकै परिवेशमा प्रस्तुत गरिएका जुनसुकै भाषिक अभिव्यक्तिहरूलाई सङ्कथन भनिन्छ । यस्ता सङकनहरूको अध्ययन र विश्लेषण गर्ने नवीन सिद्धान्त सङ्कथन विश्लेषण हो । यस लेखमा यही सैद्धान्तिक अवधारणा अनुशरण गर्दै कवि अगमसिंह गिरीको ‘नचिनिने भएछौ’ कविताको विश्लेषण गरिएको छ । कविताका लुप्त पदहरू खोलुवा गरिएको छ । कवितामा रहेका प्रतिज्ञप्तिसूचक र अप्रतिज्ञप्तिसूचक शब्दहरूका बिचका सम्बन्धहरू खोजी गरिएको छ । यही आधारमा कवितामा उपयोग गरिएका वक्ता, श्रोता, परिवेश र आशय स्पष्ट भएको निष्कर्ष निकालिएको छ ।