मगर संस्कृतिको सामाजिक प्रकार्य - सिङ्जाली Singjali विष्णु कुमार Bishnu kumar (Samaj Anweshan समाज अन्वेषण, 2023)
बहुभाषिक–बहुसांस्कृतिक नेपालमा मगरभाषा–संस्कृति पनि राज्यको एउटा सम्पदा हो ।ऐतिहासिक कालमा राज्यसत्ताको असमान व्यवहारबाट नेपाली समाजमा जुन प्रकारले वर्ग विभाजन,स्तरीकरण (स्ट्राटिफिकेसन) र विविधीकरण भए पनि त्यो परिस्थितिमा मगर संस्कृतिले मौलाउने उचित वातावरण प्राप्त गरेन । तर पनि मगर संस्कृति निमिट्यान्न भएन । यसले मगर समाजलाई अगाडि बढाइरह्यो । पछिल्लो समयमा व्यापक रूपमा मगर संस्कृतिमा बाह्य हस्तक्षेप बढेकाले समाजको संरचनामा पनि असर गर्यो । समाजका संरचनाका भागहरूले एकआपसमा काम गर्न सकेनन् । एकआपसमा समन्वयन गर्न सकेनन् । यसले गर्दा समाजमा विचलन आयो । सुकार्य गरिरहेको सामाजिक संरचनामा अकार्यहरू पनि देखियो । राज्यसत्ता, विकास जस्ता बाह्य प्रभावले गर्दा मगर संस्कृतिमा अकार्य (डिस्फङ्सन) बढ्यो । यसले गर्दा मगरसंस्कृतिको लोपोन्मुखता पनि बढ्दै गएको देखिन्छ । यस लेखमा यही सामाजिक संरचनात्मक र प्रकार्यात्मक समाजशास्त्रीय दृष्टिकोणमा रहेर मगरसंस्कृतिको सामाजिक प्रकार्यका बारेमा उल्लेख गर्ने प्रयास गरिएको छ ।