खेलकुद विकासमा राजनीतिक दलहरूको भूमिका - Shahi, Bakhat Bahadur (Prajnik Bimarsha प्राज्ञिक विमर्श, 2025)
प्रस्तुत लेख खेलकुद र राजनीतिबीचको सम्बन्धका बारेमा गरिएको खोज तथा अनुसन्धानसँग सम्बन्धित छ । खेलकुद लामो समयदेखि सामाजिक मूल्यमान्यताको प्रतिबिम्ब हो र राजनीतिले खेलकुदलाई आकार दिन महत्त्वपूर्ण भूमिका खेलेको छ । आजको भूमण्डलीकृत संसारमा, खेलकुद र राजनीतिको प्रतिच्छेदनलाई बुझ्नु महत्त्वपूर्ण छ, किनकि खेलकुद एक सार्वभौमिक भाषा बनेको छ, र खेलकुदलाई अक्सर अभिव्यक्ति, विरोध वा हेरफेरको लागि राजनीतिक उपकरणको रूपमा प्रयोग गरिन्छ । ग्रीक शहर र राज्यबीच शान्ति र एकतालाई बढावा दिन प्रयोग गरिएको प्राचीन ओलम्पिक खेलदेखि आधुनिक खेल घटना, जुन अक्सर राजनीतिक प्लेटफर्मको रूपमा प्रयोग गरिन्छ । खेल र राजनीति बीचको सम्बन्ध समयको साथ धेरै विकसित भएको छ । नेपालमा खेलकुदको विकासमा राजनीतिक दलहरूको महत्त्वपूर्ण भूमिका रहेको पाइएको छ । उनीहरूले खेलकुद पूर्वाधार विकास, नीति निर्माण, बजेट विनियोजन, र अन्तर्राष्ट्रिय प्रतियोगिताहरूमा सहभागिता सुनिश्चित गर्नमा योगदान पु¥याएका छन । खेलाडीहरूको जीवनस्तर सुधार गर्न पुरस्कार, रोजगारी र सुविधा उपलब्ध गराइएको छ । राजनीतिक हस्तक्षेपका कारण खेलकुद क्षेत्रमा विभिन्न चुनौतीहरू देखापरेका छन् । विशेषगरी, खेलकुदका विभिन्न निकायहरूमा आफ्ना समर्थकहरूलाई नियुक्त गर्ने प्रचलनले निर्णय प्रक्रियालाई प्रभावित पार्ने र पारदर्शिता तथा स्वायत्ततालाई कमजोर बनाउने गरेको छ । राजनीतिक दलहरूको महत्त्वपूर्ण भूमिकालाई स्वीकार गर्दै, उनीहरूको हस्तक्षेपले पारदर्शिताको अभाव, संस्थागत कमजोरी, र पूर्वाधार विकासमा ढिलाइ जस्ता नकारात्मक परिणामहरू निम्त्याएको निष्कर्ष निकालेको छ ।